spacebg covers

Чандра изследва "гола" черна дупка
Мисия: Chandra X-ray Space Observatory


Комбинирана снимка на галактиката "SDSS J1126 + 2944". Синьото е от Хъбъл, розовото от Чандра. Credit: X-ray: NASA/CXC/Univ of Colorado/J.Comerford et al; Optical: NASA/STScI


Черните дупки, които не разполагат с обичайния брой звезди около тях, може да осигурят нов поглед върху тяхната еволюция. Тези чудовища обитават центровете на всички масивни галактики, включително и нашата, и обикновено тежат между един милион и един милиард слънчеви маси. Доста често се срещат и по-масивни дупки но постепенно през годините, астрономите са установили тенденцията масата на една черна дупка да се мащабира с масата на галактиката и. Освен това, всяка черна дупка обикновено е вградена в огромна сфера от звезди.

Галактиката "SDSS J1126+2944" е резултат от сливане между две по-малки галактики, при който процес се сближават двойката свръхмасивни черни дупки. Едната от тях е заобиколена от типично количество звезди, но другата черна дупка изглежда странно "гола" или броя на звездите около нея са много по-малобройни - около 500 пъти по-малко.

Естественият въпрос е, защо има такова разминаване? Една от възможностите е, че екстремните гравитационни сили просто са почистили повечето от звездите в процеса на сливането, но това не се наблюдава при други сливащи се дупки. Другата възможност е, че това всъщност е отдавна търсена междинно масова черна дупка, с маса между 100 и 1 милион пъти масата на слънцето. Междинно масовите черни дупки се прогнозира, че съществуват в центровете на галактиките джуджета но никога не са наблюдавани до момента. Може би тази скритост се дължи на малкия брой звезди, които обикалят около тях.

Теория прогнозира, че трябва да съществуват междинни черни дупки и тази необичайна галактика може да предостави рядък шанс, астрономите най-накрая да открият поне една. Ако това се потвърди ще е голям тест за теорията, според която свръхмасивните черни дупки се образуват чрез сливания на по-малко масивни черни дупки.


  • 1787
  • 0
  • Jan 14, 2016

Коментар
Подобни публикации