spacebg covers

чандра изследва мъглявината -карина- космическата обсерватория е открила че мъглявината
Мисия: Chandra X-ray Space Observatory


Чандра изследва мъглявината "Карина". Космическата обсерватория е открила, че мъглявината гъмжи от масивни и млади звезди, които са създадени горе-долу по едно и също време и са достигнали вече етапа, когато се здривяват като свръхнови.

Мъглявината "Карина" се намира в съзвездието "Стрелец" само на 7500 светлинни години от Земята. Карина дълго време е обект на изследване от астрономите използващи телескопи, настроени да улавят широк спектър от дължини на вълните. Чандра със изключително остърия си поглед в рентгенови лъчи, сега е открил над 14 000 звезди в този регион, всички характеризиращи се с дифузен рентгенов блясък. Също така обсерваторията е натрупала силни доказателства, че някои звезди вече са избухнали като свръхнови в този огромен комплекс от млади звезди.
Мъглявината Карина и целия звездообразуващ регион. Image credit: NASA/CXC/Penn State/L. Townsley et al.

"Мъглявината Карина е едно от най-добрите места, които познаваме, за да проучим как младите масивни звезди живеят и умират", казва Leisa Townsley, ръководителя на голямата кампания на Чандра за изследване на Карина. "Сега, ние имаме доказателства, че суперновите в Карина вече започват да избухват."

Една важна част от доказателствата е наблюдавания дефицит от ярки източници в рентгенови лъчи в "Trumpler 15" - един от десетте звездни клъстери в комплекса Карина.

"Това показва, че някои от масивните звезди в Trumpler 15 вече са унищожени при избухването на свръхнови", казва астрономът Ван Junfeng. "Тези звезди вероятно са били с маси между 20 и 40 пъти масата на Слънцето и са избухнали през последните няколко милиона години, което е съвсем скоро в космическото време."

Новото проучване на Чандра показва наличието и на шест нови неутронни звезди, за разлика от досегашните констатации и оценки, които са открили само една неутронна звезда в Карина.

Неутронни звезди в подобни райони се откриват много трудно, защото те се характеризират с ниско излъчване на енергия в рентгенови лъчи, които лесно се абсорбират от прахта и газа. Ето защо, откритите неутронни звезди вероятно представляват само малка част от цялата популация, които също осигуряват солидни доказателства, че свръхновите вздривове вече протичат.

Неорганизираните емисии, наблюдавани от Чандра също подкрепят идеята, че свръхновите вече избухват. Някои от дифузните рентгенови емисии почти сигурно идват от ветровете на масивните звезди, но някои от тях могат да дойдат и от останките на експлозии на свръхнови.

Друг резултат от новото проучване на Чандра е откриването на нова популация от млади и масивни звезди. Тези звезди не са наблюдавани досега, защото са били затъмнени или защото са били разположени извън добре проучените клъстери.

Без съмнение най-известния жител на мъглявината е Ета Карина, която е масивна, нестабилна звезда, която е на ръба на експлозията като свръхнова. Когато тя се вздриви гледката ще бъде грандиозна и безопасна за Земята.

Източник: НАСА

  • 1196
  • 0
  • Mar 21, 2012

Коментар
Подобни публикации