spacebg covers

чандра откри най-големия галактически куп в далечната вселена клъстера офи
Мисия: Chandra X-ray Space Observatory


Чандра откри най-големия галактически куп в далечната вселена.

Клъстера официално е кръстен "ACT-CL J0102-4915", но вече си има и прякор - повечето астрономи го наричат "El Gordo", което на испански означава "голям". Името, заедно с прякора описват само едно от най-забележителните качества на клъстера, който се намира на повече от седем милиарда светлинни години от Земята. Това голямо разстояние означава, че той се наблюдава когато е бил съвсем млад.

Наблюдаваната група от галактики е най-масовата, най-горещата и отделя най-много рентгенови лъчи и по всички тези показатели бие останалите познати клъстери разположени на подобни разстояния.
Галактичните купове са най-големите обекти във Вселената, които са свързани посредством гравитацията. Големите галактични купове, най-вероятно са се образували чрез сливане на по-малки такива. Но тези процеси зависят от количеството тъмна материя и тъмна енергия във Вселената, затова клъстерите може да се използват за проучване на тези загадъчни субстанции.

Тъмната материя е материал, който е доказано че съществува чрез неговото гравитационно въздействие, но не излъчват и поглъща откриваеми количества светлина. Тъмната енергия е хипотетична форма на енергия, която изпълва цялото пространство и оказва отрицателно налягане, което кара цялата Вселената да се разширява със все по-висока скорост.

Астрономите отдавна търсят клъстер от ранга на El Gordo по размер и разстояние, защото съществуването му е едно доказателство за достоверността на стандартния модел описващ "Големия взрив" в космологията. В този модел, Вселената се състои предимно от тъмна материя и тъмна енергия и бележи съществуването си с Големия взрив преди около 13,7 милиарда години.

Екипът от учени е открил El Gordo благодарение на ефекта на взаимодействието на фотоните от космическия микровълнов фон с електроните в горещия газ, който изпълва огромните разстояния между галактиките. В резултат на това, фотоните придобиват енергия от това взаимодействие, които се улавят от детекторите на Чандра. Рентгеновите данни от телескопа, също показват, че El Gordo в действителност представлява сливащи се два купа от галактики, които катастрофират еднин в друг с няколко милиона мили в час. Най вероятно тази скорост на триене нажежава газовете в клъстера.

Източник: НАСА

  • 1125
  • 0
  • Mar 21, 2012

Коментар
Подобни публикации