spacebg covers

честито на всички космически ентусиасти- на 16
Мисия: Dawn - изследване на Веста и Церера


Честито на всички космически ентусиасти!

На 16-ти юли, космическия кораб "Даун" стана първата сонда, която навлезе в орбита около обект в астероидния пояс между Марс и Юпитер.

Даун ще проучи астероида "Веста", в продължение на една година, преди да отпътува за втората си дестинация - планетата-джудже Церера, през юли 2012 г.. Наблюденията ще предоставят безпрецедентни данни, които ще помогнат на учените да разберат най-ранните етапи от нашата слънчева система. Данните също така ще помогнат да проправят пътя за бъдещи управляеми космически мисии.
"Днес, ние честваме един невероятен момент в който космически кораб навлиза за първи път в орбита около обект от главния астероиден пояс", казва администратора на НАСА - Чарлз Болден. "Проучването от Даун на астероида Веста бележи едно голеямо научно постижение и също посочва пътя на бъдещите дестинации, където хората ще пътуват през следващите години. Президента Обама е насрочил НАСА да изпрати астронавт до астероид до 2025 г., и Даун ще събира решаващи данни за тази мисия. "

Космическият кораб препредава информацията за полета, от която ще се подтвърди неговото навлизане в орбита, но точното време за настъпването на събитието е неизвестно. Залавянето на сондата зависи от гравитацията на Веста, която е неизвестна и само е оценявана досега. Ако Веста е по-масивна, гравитацията е по-силна, което означава, че Даун ще навлезе в орбита по-рано. Ако астероидът е по-малко масивен, гравитацията е по-слаба и би отнело повече време, за събитието. Но сондата вече е в орбита и екипът може да извлече по-точни измервания на гравитацията, като изследва информацията от времевата линия.

Източник: НАСА

  • 708
  • 0
  • Mar 17, 2012

Коментар
Подобни публикации