spacebg covers

ALMA е наблюдавал интересна космическа структура


Увеличаване Художествено представяне на интересната система. Credit: ESO/L. Calçada

Най-модерният радио телескоп "ALMA" е наблюдавал интересна структура в двойна звездна система. Това е един масивен прахово-газов диск, който обикаля около цялата система и е общ за двете звезди. Освен него, по-големият звезден компаньон притежава свой по-малък диск, поместен в рамките на по-големия и в който изглежда се формират планети. Освен това, материята от външният диск непрекъснато "пада" или захранва по-малкия, който иначе би изчезнал много бързо. Това откритие е с важни последици за издирването на екзопланети, защото повечето от половината известни звезди, подобни на Слънцето, са родени в двойни системи.

Обект на новото изследване е системата "GG Tau-A", отдалечена на около 450 светлинни години от нас в съзвездието "Телец". Тя притежава един огромен диск, който опасва цялата система, а като бонус, главната звезда притежава свой собствен диск, който притежава материя с маса, приблизително колкото Юпитер. Този втори диск отдавна е известен на астрономите, но неговото съществуване е било мистерия, защото той е трябвало да изчезне много отдавна.

Сега, новият телескоп "ALMA" е направил вълнуващо откритие - наличие на прахово-газови кичури в района между двата диска. Новите наблюдения показват, че материята се прехвърля от външния към вътрешния диск. Подобно прехвърляне е било предвидено от компютърните симулации, но не е било пряко заснето до момента. Потвърждаването на модела е важно, защото това засяга способността двойните системи да образуват планети.

Планетите се раждат от материята, останала от звездното формиране. Това е бавен процес, което означава, че е необходим сравнително устойчив прахов диск, който обаче не е характерен за двойните системи. Ако процесът на хранене, видян от ALMA, се среща и в други звездни системи, това означава че се увеличават драстично местата, където могат да се формират екзопланети.

Напоследък е установено, че голяма част от известните гигантски планети обикалят около двойни звездни системи, но теорията е, че те са формирани другаде, във външните части и постепенно са мигрирали навътре. Сега прякото улавяне на вътрешен диск, захранван от външния, който е способен да формира планети променя нещата. Астрономите са открили механизъм за произвеждането на планети в иначе недостъпни области засягащ огромен брой звезди в галактиката и който е напълно способен да сътвори свят подобен на нашия, само че той ще бъде осветяван от две или повече Слънца.


  • 1034
  • 0
  • Nov 27, 2014

Коментар
Подобни публикации