spacebg covers

deep impact е наблюдавал кометата -ison- от натрупаните данни е с
Мисия: Deep Impact


Deep Impact е наблюдавал кометата "ISON".

От натрупаните данни е съставена тази анимация, която ясно показва кометата на фона на звездите. Това изглежда че са първите космически наблюдения на тази комета, която се очаква да представи грандиозно шоу в края на годината, когато ще се приближи само на 0,012 AU от Слънцето. Никой не може да каже какво ще се случи там, някои комети се разпадат, други оцеляват но при всички случаи ще бъде доста ярка. Това означава, че множество инструменти, професионални и любителски ще бъдат насочени към нея.
Image kredit: NASA, JPL

Когато е правил снимките, космическия кораб се е намирал на повече от 5 AU от ISON, но това не пречи да види кометната дейност в подробности. Това не е първият път, когато апаратът е извършвал астрономически наблюдения. Малкия космически кораб е провел последователни наблюдения на екзопланети и е произвел множество изображения на почти всички неща във Вселената - от астероиди и комети до купове от галактики. Deep Impact е космически кораб останал след кометна мисия, така че неговите инструменти са специализирани за кометите. За това, за напред се предвижда да извършва постоянно наблюдение на ISON. Очакванията са, че инфрачервените данни от него, ще покажат леки вариации, които ще се използват за определяне скоростта на въртене ядрото на кометата.

Изображенията във видима светлина, от които е съставена анимацията разкриват, че кометата вече е активна. Това е учудващо, защото все още е във външната слънчева система, отдалечена на повече от 763 000 000 км от Слънцето. Изглежда че радиацията която получава там е достатъчна, за да започне отделянето на газове, които изостават зад нея на около 65 000 км формирайки ясно изразена опашка.

Deep Impact е успешна мисия на НАСА, която беше удължена няколко пъти. Основната мисия приключи през далечната 2005 год, когато нарани кометата "Темпъл 1" със специалния си импактор. Целта беше да се изследва получения кратер. Но след начинанието се вдигна толкова много прахоляк, че камерите не можаха да заснемат нищо. След това, последва втора разширена мисия или изследване на кометата "Хартли 2", която задача апаратът извърши блестящо през ноември 2010 год. Сега, Deep Impact е в орбита, която ще го отведе към близкоземния астероид "2002 GT" през 2020 год. Това е добре, но трябва да се каже, че НАСА няколко пъти е била на косъм да го бракува.

Изглежда че за сега мисията оцелява и докато корабът "скучае" по време на дългите си пътешествия, произвежда много добри научни изображения, които показват различни гледни точки на телата приближаващи се към земята.

  • 1495
  • 0
  • Feb 6, 2013

Коментар
Подобни публикации