spacebg covers

mars science laboratory или куриозити ще носи на борда си -химически разпознава
Мисия: Mars Science Laboratory


Mars Science Laboratory или Куриозити, ще носи на борда си "химически разпознавач на елементите". Този инструмент ще измерва химическите съставки в марсианските скали и почви.


увеличи Image credit: NASA/JPL-Caltech Това е датчикът на алфа-частиците на APXS, който ще бъде монтиран на роботизираната ръка. Сензорът е с височина 7,8 см.


увеличи Image credit: NASA/JPL-Caltech Конструкторите на инктрумента Nicholas Boyd (отляво) и Ralf Gellert провеждат тестове преди инсталация.

Alpha Particle X-Ray спектрометър (APXS) е инструмент, разработен от физика професор Ралф Гелерт от университета в Гуелф в Онтарио, Канада. Инструмента използва енергетични алфа-частици или хелиеви ядра, и Х-лъчи с които бомбандира цели, като това предизвиква целта да отделя собствени характерни алфа частици и рентгенови лъчи. Това лъчение се отчита от рентгенов детектор и разкрива кои елементи и каква част от тях изграждат скалите или почвата.

Определянето на елементния състав на по-леките елементи като натрий, магнезий или алуминий, както и на по-тежките елементи като желязо, никел и цинк, ще помогне на учените да идентифицират градивните елементи на марсианската кора. Сравнявайки тези данни с тези от предишни изследвания от Ровърите на Марс, учените ще могат да определят дали са пртекли атмосферни промени, тъй като скалата се е формирала преди векове.

Всички Ровъри на НАСА изследващи Марс са обурудвани с подобен инструмент - Патфайндер, Спирит и Опортюнити. Сега и Куриозити. Естествено е, че са правени подобрения на всяко ново поколение, но основната конструкция на инструмента е останала същата.

APXS е модифициран специално за Куриозити, за да бъде по-бърз при измерванията. "На Спирит и Опортюнити им отнема от пет до десет часа, за да се получи информацията, която Куриозити ще може да събира за 2:58 часа," казва Галерт. "Надяваме се, че това ще ни помогне да изследваме повече проби."

Друга съществена промяна на следващото поколение APXS е охладителната система на рентгеновия детектор. Уредите, използвани на Спирит и Опортюнити бяха в състояние да измерват само през нощта. Но новата охлаждаща система ще позволи на апарата на Куриозити да прави измервания и през деня.

Основната част на инструмента е в тялото на роувъра, докато датчика, който има размер колкото алуминиева кутия за безалкохолни напитки ще се монтира на роботизираната ръка. С данните от инструментите ChemCam и Mastcam - екипат на ровъра ще решава къде да кара Куриозити да изследва по-задълбочено с другите инструменти, включително и APXS. Измерванията с APXS стават чрез пряк контакт на сензора с желаната проба.

Специална четка ще се използва за премахване на прахта от камъните за да ги подготви за инспекция от APXS и MAHLI (малка камерка монтирана също на роботизираната ръка). Всеки път, когато пробите са изследвани, марсоходът ще използва ръката си за да постави няколко зърна от изследваната цел за анализ от инструментите SAM и Chemin, които ще определят много подробно минералния състав и други характеристики.

Учените ще използват информация от APXS и другите инструменти, за да намерят най-интересните места и да разберат настоящата и миналата екологична история записана в скалите и почвите.

Източник: НАСА

  • 1572
  • 0
  • Mar 14, 2012

Коментар
Подобни публикации