spacebg covers

soho откри 2000-та си комета- събитието стан
Мисия: Solar and Heliospheric Observatory - SOHO


SOHO откри 2000-та си комета!

Събитието стана на 26 декември, точно след коледа. SOHO се превърна в най-големия търсач на комети на всички времена. И още по-впечатляващото е, че SOHO не е специално проектиран да намира комети, а да следи слънцето.

SOHO стартира своята мисия на 2 декември 1995 год. и до момента е открил два пъти повече комети, от броя който е установен през последните триста години. Другото интересно нещо е, че екипът на SOHO не открива кометите сам. Това се извършва от десетки любители доброволци астрономи, които ежедневно изследват размитата светлина в снимки, направени от камерата Lasco (широкоъгълен коронален спектрограф). Над 70 души от 18 различни страни са помогнали при откриването на комети през последните 15 години в ублично достъпни снимки от SOHO.
Увеличи 2000-ната комета открита от SOHO, забелязана от полски любител астроном на 26 декември, 2010год. Credit: SOHO/Karl Battams
Увеличи Друга комета открита от SOHO - 96P Machholz. Тя обикаля около слънцето приблизително на всеки 6 години и SOHO я е наблюдавал три пъти. Credit: NASA/ESA/SOHO

За първите десет години от своята мисия SOHO е открил първите си хиляда комети, но след само още пет години, мисията открива още хиляда. Това е дължи отчасти на нарастване броя на ловците на комети, отчасти на по-доброто оптимизиране на изображения с цел наблюдения на комети, а и заради необяснимо и загадъчно систематично нарастване на броя на кометите около Слънцето. В действителност през месец декември се наблюдават общо 37 нови комети, съпоставени върху броя на наблюдаваните среден брой комети за месец е достатъчно основание да се твърди за наличието на "кометна буря."

Lasco не е основно предназначен да фотографира комети. Камерата Lasco блокира най-ярката светлина от слънцето, за да наблюдава по-добре емисиите на много по-слабата външна атмосфера, или корона. Уменията на Lasco да открива комети са естествен страничен ефект - с блокирана слънчева светлина е много по-лесно да се видят слаби обекти, като комети.

Кометите открити от SOHO променят кометната наука. Например учените вече знаят, че има много повече комети във вътрешната Слънчева система, отколкото са предполагали преди. Новооткритите комети могат да кажат много от къде идват и как се формират. Вече се знае, че много от тези комети имат общ произход. Смята се, че 85% от кометите открити от Lasco идват от една и съща група, известна като семейството "Kreutz", които се предполага, че са останки на една голяма комета разпаднала се преди няколко стотин години.

Кометите от семейство "Kreutz" са "sungrazers" - органи, чиито орбитален подход е така близо до Слънцето, че повечето от тях се изпаряват за часове след откриването им, но много от другите комети Lasco заобикалят Слънцето и се превръщат в периодични. Един чест посетител е кометата 96P Machholz. Тя доближава слънцето приблизително на всеки шест години. Тази комета вече е видяна от SOHO три пъти.

Увеличи

  • 1750
  • 0
  • Mar 19, 2012

Коментар
Подобни публикации