spacebg covers

stardust е първата американска космическа мисия посветен изцяло на изследването на една комета и
Мисия: Stardust


Stardust е първата американска космическа мисия, посветен изцяло на изследването на една комета, и първата роботизирана мисия имаща за цел да върне извънземни материали взети извън орбитата на Луната.

Космическият апарат Stardust стартира на 7 февруари 1999 г. от Кейп Канаверал Флорида, на борда на ракета Делта II. Основната цел на Stardust е да събира прах и по-едри частици по време на най-близката му среща с кометата Wild 2, с която се срещна през януари 2004 г., след близо четири години космически пътешествия.

Освен това, второстепенната мисия на космическият кораб Stardustе е да върне събрани проби на Земята от междузвезден прах, включително наскоро открития поток от прах в нашата Слънчева система идващ от посоката съзвездието Стрелец. Смята се, че от тези материали се състоят древните мъглявини, от които се е формирала и слънчевата система.

С помощта на вещество, наречено аерогел, Stardust улавя тези проби и ги съхранява безопасно по време на дъргото си пътуване обратно към Земята. От този материал на силициева основа, е изработена мрежа - Aerogel Collector, която наподобява голяма тенис ракета. През януари 2006 г., Stardust изпрати възвръщаема капсула, която успешно достигна повърхността на Земята с помощта на парашути и съдържаща взетите проби в аерогела. Главният учен на мисията е д-р Доналд Brownlee от Университета във Вашингтон, които ръководи екип от учени от целия свят.
Увеличаване Космическият апарат Stardust. Последни тестове преди старта на мисията.
Увеличаване Aerogel Collector намиращ се на борда на кораба, след това изпратен безопасно на Земята, съдържащ първите по рода си проби от комета и междузвездна материя.
Увеличаване Частици от кометата Wild 2 уловени в аерогела.

Със изпращането на пробите на 15 януари 2006 г., космическия кораб Stardust завършил историческата си мисия и започна друга. Капсулата се приземи безопасно, югозападно от Солт Лейк Сити щата Юта, съдържайки първите проби от комета. Космическият кораб след това, получи команди да обикаля около Слънцето по орбита, която му позволява да се приближава до Земята на всеки 3 години.

Сега космически кораб е на нова мисия наречена Stardust-NExT: посещение на кометата Темпъл 1, която вече е изследвана от друга сонда на НАСА - Deep Impact. Това е първата по рода си повторна мисия до комета. Съприкосновението с кометата ще стане на 14 февруари 2011год.

Когато кораба, достигне Темпъл 1, той ще приключи изследването на кометата започнало през 2005год. от мисията Deep Impact. Изследването ще наблегне на кратер, който Deep Inpact образува на повърхността. Кратера се смята, че е там но никой не го е виждал. Причината е че от него моментално изригва облак много тъмен материал, който закрива погледа на Deep Impact.

Повторния поглед на кратера от Stardust ще предостави за пръв път на човечеството поглед на вътрешната структура на една комета, информация, която не е само от научен интерес, но е и жизненоважна за изчисляване вероятността комета да удари Земята в бъдеще и евентуално да предотвратим това. Мисията ще разкрие механичните свойства на недрата на кометата. С помощта на тази информация, ще знаем дали сме в състояние да вздривим една комета преди да се сблъска със Земята.

За да се проверят размерите на кратера, учените на мисията и инженерите ще трябва да измерят времето на срещата изключително прецизно. Понеже кометата се върти, а кораба няма много гориво, е необходимо коригиращите маневри да се извършат една година преди срещата. Изчисляването на точния момент кратера да е в идеална позиция за наблюдение от кораба година по-рано, само по себе си е предизвикателство.

Когато Stardust достигне Темпъл 1, тя ще се намира на същото място на което е била, когато до нея достига Deep Impact шест години по-рано. Това дава възможност да се направи нещо, което никога не е правено а именно да видим колко се е променила кометата от предния път, когато се приближава до Слънцето. Благодарение на Deep Impact и Stardust-NEXT, учените ще имат преди и след това снимки на Темпъл 1.
Увеличаване Снимка на кометата Темпъл 1, направена от Deep Impact на 8 септември 2008год. Стрелките а и б указват региони с много гладки повърхности. Третата голямо стрелка показва регион осеян с много удърни кратери. Малките групирани стрели маркират скала или стръмен склон на ръба на платото, която е светла, поради ъгъла на осветяване. Те показват равна площ, която се издига над изключително неравен терен. Белият маркер в долния десен ъгъл представлява 1 km от повърхността на кометното ядро. Двете посоки (векторите) показват положението на Слънцето и небесния север.

Официален сайт на мисията.

  • 1350
  • 0
  • Apr 5, 2012

Коментар
Подобни публикации