spacebg covers

WISE е отхвърлил хипотетичната планета Х
Мисия: Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE)


Увеличаване Голямата червена точка в средата на изображението е близка звезда открита от "WISE". Звездата е наречена "WISEA J204027.30 695924.1" и тя принадлежи към класът "L - subdwarf". Тази звезда е особено бързо движеща се, най-вероятно защото е стара. По-старите звезди са склонни да имат повече време, милиарди години, за да странстват из галактиката и съответно да повишат скоростта си. Image Credit: DSS/NASA/JPL-Caltech

След стотиците милиони обекти, които е наблюдавал инфрачервения телескоп "WISE" не се забелязва никакво доказателство за хипотетичната "Планета Х" в Слънчевата система.

Много учени се теоретизирали, че отвъд орбитата на Плутон съществува голям но невидим за нас обект. Освен "Планета Х", това тяло притежава и други прякори - например "Немезис" или "Tyche".

Неодавнашното проучване от "WISE" обаче не открива и намек за наличието на подобен обект. Теориите сочат, че това тяло трябва да е с размерите между тези на Сатурн и Юпитер и то трябва да обикаля Слънцето на разстояние от 10 000 до 26 000 AU. За сравнение Плутон е на около 40 AU Слънцето.

Постепенно, астрономите са заключили, че в най-външната слънчева система най-вероятно не съществува голям газов гигант или малка звезда - спътник. Но претърсването на каталога от WISE за този обект в крайна сметка не е с празни ръце. Проучването разкрива няколко хиляди нови жители в близост до нашето Слънце. Съседни звездни системи, просто изкачат в данните от WISE. Резултатът е откриването на 3525 бледи звезди и кафяви джуджета в рамките на 500 светлинни години от нашето Слънце.

Астрономите казват, че са открили обекти, които са били напълно пренебрегвани преди. Мисията на WISE стартира през 2010 г. и тя сканира цялото небе общо два пъти с промеждутък шест месеца. Този интервал от време, позволява на астрономите да сравнят двете карти и да открият бързодвижещи се обекти.

По принцип, колкото по-бърз изглежда един обект, толкова по-близо е той. По този начин са открити някои от на-близките звездни системи. Най-интересните от тях са звезда, отстояща на около 20 светлинни години от нас в съзвездието "Norma" и чифтът кафяви джуджета само на 6,5 светлинни години, което ги прави най-близката звездна система открита след почти един век.

Въпреки големия брой нови слънчеви съседи, "Планетата Х" не се появява. Предишни спекулации около това хипотетично тяло се основава частично на геоложки проучвания, които предполагат редовен график, по който се случват масови измирания на Земята. Идеята е, че голяма планета или звезда, скрита в най-далечните краища на нашата слънчева система може периодично да пресича пояси от далечни комети и да ги изпраща към нас. Тази теория за масови измирания е изключена още преди мисията "WISE".

Други теории въз основа на нередовни кометни орбити също постулират това тяло, но ако то съществуваше, телескопът трябваше да го открие, така че, то най-вероятно не съществува. Въпреки това, то е изиграло своята роля, търсейки Немезис, астрономите са открили хиляди други обекти. Изглежда, въпреки че "Планетата Х" най-вероятно не съществува, все пак задния двор на Слънцето е населен с много повече обекти, отколкото някой някога е предполагал.


  • 1448
  • 0
  • Mar 10, 2014

Коментар
Подобни публикации