spacebg covers

Даун се подготвя за началото на научната кампания
Мисия: Dawn - изследване на Веста и Церера


УвеличаванеImage Credit: NASA/JPL-Caltech

След навлизането в орбита около Церера на 6 март, Даун работи безупречно и в момента провежда финални маневри. Тягата от йонните двигатели в комбинация с гравитацията на планетата - джудже, постепенно насочват космическият апарат към планираната орбита. Всички системи и инструменти са в отлично здраве.

Даун навлезе от тъмната страна на Церера и инерцията на космическия кораб всъщност го издига на по-висока надморска височина, достигайки максимум 75 400 км. Към днешна дата, космическият апарат е на около 42000km но бързо се приближава към повърхността. Очаква се, скоро да достигне първата научна орбита от 13500 км.

Тази отдалеченост предполага изображения с ниска резолюция, но камерите ще заработят отново след 10 април. На първите от тях, планетата джудже ще се появи като тънък сърп, който много ще прилича на изображенията направени на 1 март, но с около 1,5 пъти по-висока разделителна способност. На 14 април, на снимките ще се вижда малко по-голям полумесец в още по-големи подробности. След като Даун се настани в първата научна орбита, на 23 април, космическият кораб ще започне интензивната научна кампания.

До началото на май, снимките ще предоставят подобен поглед върху цялата повърхност, включително мистериозните ярки петна, които вече завладяха както въображението на учените, така и на космическите ентусиасти. Причината за високият темп на отразяването на слънчевата светлина от тези области за момента е загадка, която обаче съвсем скоро ще бъде разкрита. Тези интересни региони няма да бъдат видими на първоначалните снимки, но те ще започнат да се появяват след средата на месеца.

На 9 май, Даун ще приключи първата си научна фаза, след което ще започне да се спуска на по-ниска орбита, където ще произвежда все по-качествени и подробни данни.


  • 1196
  • 0
  • Apr 9, 2015

Коментар
Подобни публикации