spacebg covers

Земята е уникална планета
Мисия: Hubble Space Telescope


Увеличаване Очакванията са, през следващите трилиони години във вселената да се появят трилиони планети копия на Земята. Credit: NASA, ESA

Това ще е така, докато не се открие втора земя, което ще обезсмисли горното твърдение. Нашата планета се е родила рано в развиващата се Вселена. Този резултат е от едно ново проучване, според което, когато нашата слънчева система се е родила преди 4,6 милиарда години, тогава само около осем процента от потенциално обитаемите планети са съществували. Нещо повече, производството на Земи няма да свърши дълго след като нашето Слънце изгори окончателно след около 6 милиарда години. По-голямата част от обитаемите планети, 92 процента, все още предстоят да се родят.

Това заключение се основава на оценки въз основа събраните данни от Хъбъл и Кеплер. Целта е да се определи мястото на Земята спрямо цялата Вселена и изводите са, че в сравнение с всички обитаеми планети които някога ще се появят, ние всъщност сме възникнали твърде рано.

Търсейки далеч и далеч назад във времето, Хъбъл е предоставил на астрономите "семеен албум" на галактиките и по-специално звездообразуването, което протича в тях. Данните показват, че Вселената е произвеждала звезди с бързи темпове преди 10 милиарда години, но малка част от водорода и хелия е преработен от тогава. Днес, звездното раждане се случва с много по-бавен темп, но сега съществуват огромни количества газ, което означава, че Вселената ще продължи да изготвя звезди и планети още много дълго време.

Проучването от Кеплер подсказва, че може би планети с големината на Земята, поместени в обитаемите зони около звездите си, може да са навсякъде в нашата галактика. Оценките са, че трябва да съществуват най-малко един милиард Земи само в нашата галактика. Тази прогноза скача до небето, когато се включат и другите 100 милиарда галактики в наблюдаемата Вселена.

Това количество е произведено от космическата фабрика за 10 милиарда години. Ако сметнем остатъчното гориво и материал за планети, се получава, че последната звезда способна да поддържа живот ще изгори след 100 трилиона години от сега. Това е катастрофално много време и според учените, бъдещите земи вероятно ще се появяват около гигантските галактични купове, както и в галактиките-джуджета, които структури притежават големи количества свободен газ. От друга страна, нашата галактика използва своя газ бързо и не след дълго звездообразуването ще спре. Все пак говорим за времеви скали от порядъка на десетки до хиляди милиарди години.

Астрономите казват, че да се родиш рано си има предимства. Най-голямото е, че ранното появяване на нашата цивилизация е дало възможността да се построи Хъбъл с който да се наблюдава Големия взрив и ранната еволюция на галактиките. Ако се бяхме появили след например 1000 милиарда години, всички остатъци от големия взрив и космическата еволюция, кодирани в светлината и други електромагнитни лъчения ще бъдат до такава степен изтрити и отдалечени, че ще много трудно да се правят изводи. Ако една цивилизация възникне още по-далеч, след 1 трилион години, тя ще бъде изключително нещастна, защото тя ще бъде абсолютно невежа за това как Вселената е възникнала и се е развила. Освен звездите в своята галактика, които ще са червени, нова звезда в тази епоха ще се появява веднъж на милиарди години и тогавашните астрономи няма да виждат нищо. Тяхната Вселена ще е тяхната галактика.


  • 1241
  • 0
  • Nov 6, 2015

Коментар
Подобни публикации