spacebg covers

касини завърши трилогията си на енцелад вчера 2-ри май 2012 год апарата пр
Мисия: Cassini–Huygens


Касини завърши трилогията си на Енцелад.

Вчера 2-ри май 2012 год, апарата профуча на 74 км над южния полюс на луната. Прелитането беше посветено главно на радионауката, която измери промените в гравитационното поле на южния полярен регион. Както може да се очаква, във фазата на подхода, апарат засне струите, които произхождат от все още потъналата в мрак повърхност, но самите те са осветени от Слънцето. Ясно си личат на изображенията направени от 416 000 км до 106 000 км разстояния, когато Енцелад се вижда само като тънък полумесец, а струите са осветени.

Определянето на концентрация на маса в Южния полюс, би могло да покаже течна вода под повърхността или по-топъл участък от средния лед, който би-могъл да обясни интригуващата геоложка активност. По време на излизащата фаза, Касини е успял да фотографира области от водещото (винаги обърнатото към Сатурн) полукълбо в резолюция около 450 метра на пиксел. Също е бил активен и инфрачервения спектрометър, който ще произведе топлинни карти на повърхността, но неговите данни изискват повече обработка.
Увеличаване Енцелад и струите заснети от 385 919 км розстояние. Credit: NASA/JPL/Space Science InstituteС това Касини завърши трилогията при облитането на Енцелад. Следваща планувана и толкова ниска среща с тази интригуваща луна ще е чак на 28-ми октомври 2015 год., когато апарата ще прелети вече на наистина ниските 49 км над повърхността.

Сега е планирано, кораба да съсредоточи усилията си върху най-голямата и също много интересната луна - Титан. Предвижда се до края на годината да се осъществят общо шест облитания, при които ще се проведат всякакви изследвания. Най-скорошното е на 22-ри май 2012, когато Касини ще премине на сравнително ниските 955 км над повърхността.

Освен всичко останало, тази близка среща с Титан и последващите, постепенно ще "разпънат" орбитата на сондата от екваториалната равнина в наклонена такава. В тази нова орбита се очаква апарата да остане три години. През този период, обект на изследване ще бъде главно Сатурн, пръстените и Титан. За съжаление, следващите три години няма да се получават близки изображения на луните в системата. Само на 9-ти март 2013 г. Касини ще прелети покрай Рея, но той ще остане далеч от другите луни чак до юни 2015 година, когато ще се натъкне на Диона. След тази дата, кораба ще се установи отново в орбита, която ще му позволи да се концентрира върху малките обекти и Титан до края на мисията през 2017-та година.

За сметка на това, обект на изследване следващите няколко години ще бъдат полюсите на планетата. Също от началото на следващата година, Касини ще прави почти ежедневни наблюдения на пръстена. Тогава се очаква да започне да се случва нещо много интересно. Апарата ще наблюдава окултации на слънцето зад пръстена. Това ще хвърли светлина върху материала, плътността, големината на зърната и ред други характеристики на пръстена. Окултациите ще се случват и на Титан, което също ще произведе много интересни данни. Остава само да чакаме.
Увеличаване Полумесеца на Енцелад заснет от 419 142 км. Струите все още са невидими, но скоро ще се забележат. Credit: NASA/JPL/Space Science Institute

  • 820
  • 0
  • May 3, 2012

Коментар
Подобни публикации