кюриозити навлезе в областта -yellowknife bay- целта е да се нам
Мисия: Mars Science Laboratory


Кюриозити навлезе в областта "Yellowknife Bay".

Целта е да се намери подходяща скала, от която марсоходът ще вземе проба за да изследва с аналитичните си инструменти.

Ако предстоящото мероприятие приключи успешно, това ще бъде първият път, когато ще се изследва вътрешността на скала на Марс. Очакванията са, това да стане през началото на 2013 год.
Увеличаване Изглед получен от лявата навигационна камера в плитката депресия "Yellowknife Bay". Изображението е получено през 125 Сол от мисията. Кюриозити е слязъл около половин метър, а ръбът на новия терен се вижда в горната част на снимката. Credit: NASA/JPL-CaltechМарсоходът вече е навлязъл доста навътре в скалите с "висока температурна инерция". Още на 11-ти декември апаратът се е придвижил 14 метра, а новата позиция е половин метър по-ниско от обичайния терен. На следващия ден е изминал 26,1 метра. Главните камери (Mastcam) и спектрометърът (ChemCam) съответно са изследвали интересния материал по пътя.

По нататък, на 14-ти декември марсоходът е преодолял още 32.8 метра и е достигнал до интересните скали "Костело" и "Флеър". Активните инструменти за тях са рентгеновия спектрометър (APXS) и камерата "MAHLI". Тези проучвания са отнели два дни, а на 17-ти декември Кюриозити отново е в движение. Изминатото разстояние този път е 5.6 метра още по-навътре в Yellowknife Bay. С това, общото изминато разстояние от началото на мисията става 677 метра.

През целият път, апаратът е заснемал интересни структури. Такива са тази и тази гънки през Сол 125, които изглежда че са пълни с различни материали в сравнение с основната скала. Все още не се знае как са се формирали. Може би има връзка с предполагаемия воден басейн, чието дъно са изграждали тези скали някъде през праисторията. Може би това е вкаменена кал, а гънките са просто пукнатини образувани когато водата е изчезнала, които също в последствие са се запълнили с други материали. През Сол 130, Mastcam 34 е фотографирала тази интересна скала, която също е набраздена от вълнообразните гънки и може би ще бъде проучена по-щателно. Не е изключена възможността, гънките също да са резултат от ерозията на вятъра.

Освен това, Кюриозити се е натъкнал на интересни структури, като тази и тази, които изглежда че се отличават с включвания, които много приличат на кварц.

След 17-ти е планирано още едно придвижване, което най-вероятно вече е извършено, след което екипът на мисията ще получи коледна почивка. По време на почивката роувърът ще извършва мониторинг на околната среда. Веднага след сондажа, който изглежда ще стане в началото на новата година, марсоходът ще пришпори към основната си дестинация - подножието на Sharp. През следващите няколко месеца за сега се очертава само движение и пейзажи.
Увеличаване Последния път, когато го оставихме Кюриозити беше в позицията на Сол 123. От тогава се е придвижил няколко пъти, навътре в Yellowknife Bay. Credit: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

  • 1252
  • 0
  • Dec 21, 2012

Коментар
Подобни публикации