spacebg covers

Кюриосити е снимал Земята от повърхността на Марс
Мисия: Mars Science Laboratory


Увеличаване Image Credit: NASA

"Погледнете отново тази точка. Това е тук. Нашият дом. Това сме ние. Всеки когото обичате, всеки когото познавате, всеки за когото сте чували, всяко човешко създание, съществувало някога, е изживяло живота си тук. Изворите на нашите радости и страдания, хиляди религии, идеологии и икономически доктрини, всеки ловец и събирач, всеки герой и страхливец, всеки създател и рушител на цивилизации, всеки крал и селянин, всяка млада влюбена двойка, всяко дете, изобретател и изследовател, всеки учител по етика, всеки корумпиран политик, всяка суперзвезда, всеки върховен лидер, всеки светец и грешник в историята на нашия вид са живели тук - на тази прашинка, огряна от слънчев лъч. Без значение, колкото и далеч да отидем, Земята винаги ни привлича, тя ни изкушава да погледнем отново към къщи."

Карл Сейгън е написал тези думи, когато космическият кораб "Вояджър 2" е фотографирал Земята отвъд Нептун - историческо събитие, направено на 14 февруари 1990 година. Кюриосити също спазва тази традиция и роувърът е фотографирал нашата планета през 529-тия ден от своята мисия.

Земята се вижда като ярка точка в сумрачното небе на Марс. Гледката е насочена към далечния ръб на Гейл, чиито ридове се открояват величествено на хоризонта. Дори се забелязва и Луната, но тя се появява само като един самотен пиксел точно под Земята.

Изображенията са направени около 80 минути след залез слънце по време на 529-тия марсиански ден от мисията (31 Януари, 2014 год.). Когато Кюриосити е направил снимките, разстоянието между Земята и Марс е било около 160 милиона километра.

Самото наблюдение се е състояло от три снимки направени от "Mastcam-100" през интервали от една минута. Земята се появява сред звездите, но оригиналните снимки обаче са доста шумни, което е резултат от ниските нива на светлина. Панорамната камера на марсохода не е пригодена за астрономически наблюдения, така че, за да се получи публикуваната снимка суровите изображения са до голяма степен обработени. Последователността на снимките от марсианската камера е особено интересна. Ако се насложат и трите, ще се види как Земята се движи леко от кадър в кадър - това всъщност представлява въртенето на Марс.


  • 1094
  • 0
  • Feb 24, 2014

Коментар
Подобни публикации