Кюриосити изследва дюна на Марс
Мисия: Mars Science Laboratory


Увеличаване Новият автопортрет на Кюриосити съставен от 57 изображения на MAHLI. NASA / JPL / MSSS

 

Кюриосити е прекарал последния месец в изследване една пясъчна дюна на Марс. Новото е, че лабораторията е използвала за първи път своят специален механизъм с който е пресяла пясъкът. Освен това, камерата "MAHLI" е направила възможно най-детайлната снимка на която е способна. Лошата новина е, че системата за вземане и обработка на проби "CHIMRA" е показала аномалия, която още не е решена. Аномалията е принудила екипът да прекрати планираните дейности за вземането на трета пясъчна проба и роувърът е напуснал целевото място - дюната "Намиб" през Sol 1244.

Както при повечето предишни места, от които роувърът е вземал проби, и тук екипът на "MAHLI" се е възползвал от дългото стациониране на Кюриосити, за да направи автопортрет на машината. Снимките са направени през Сол 1228, след първото вземане и пресяване на проба. Това е шестият автопортрет на Кюриосити, и периодичното заснемане позволява изследването на това, как разпределението на прахта по повърхността на марсохода се е променило с течение на времето. Особено впечатление прави, относителната чистота на РТГ-то през всичкото време и може би ще е обект на научни изследвания, защо ядрената батерия не задържа марсиански прах.

През Сол 1228, Кюриосити е извършил нещо ново - за първи път от началото на мисията, роувърът е използвал своето 1-мм сито. Грубата фракция се отделя, а получената през ситото фина фракция се прекарва още един път през сито с едрина 150 микрона. След доставяне на получената проба на входа на SAM, междинните и едрите фракции се изхвърлят на земята. По време на вземането на третата проба, механизъм за вземането на проби не изпълнява указаните команди и екипът в момента работи върху проблема.

Другото забележително нещо са новите снимки от "MAHLI". Самата камера е проектирана да прави изображения като отстои на минимално разстояние 21мм от обекта. Но този малък обектив е само един от многото инструменти, монтирани в огромен купол тежащ общо 34 килограма, който от своя страна е в края на една ръка тежаща 67 килограма. Учудващо е, дори да се мисли за позиционирането на такъв обемист обект с точност до милиметър. Но Кюриосити го прави и до момента рутинната точност е 26 мм.

Кюриосити пребивава в Намиб дълго време, което дало възможността тази граница да се сниши и камерата е била позиционирана с още един милиметър по-близо, постигайки разстояние от 25 мм. Резултатът е, най-близкия образ, който MAHLI някога е постигал и това означава по-голяма резолюция. В този случай, един пиксел показва 15,6 микрометра от действителността. Това до голяма степен помага, когато трябва да се разбере геоложката история на почвените зърна, по-малки от 150 микрометра.

Увеличаване Тези две снимки са направени от "MAHLI" и малко е трудно да се повярва, че всеки от двата квадрата показва, площ само един сантиметър по диагонал. Материалаът в лявото изображение е пресятата фина фракция, която е доставена на Chemin. Това е ренгеновия спектрометър и при него, рентгеновата дифракция работи само за частици по-малки от 150 микрометра. Този материал също е бил доставен и на SAM. NASA / JPL / MSSS / Emily Lakdawalla


  • 848
  • 0
  • Feb 12, 2016

Коментар
Подобни публикации