spacebg covers

Кюриосити обикаля "Pahrump Hills" за втори път
Мисия: Mars Science Laboratory


Увеличаване Този малък гребен е с дължина около метър и изглежда добре се противопоставя на ветровата ерозия за разлика от плоските плочки около него. Точно такива различия в скалите са обект на новото проучване. Тази скална структура се нарича "Pink Cliffs" и тя може да е част от базалтовия слой на планината. Базалтът е изключително интересен в кратера "Гейл", затова тази цел е принудила роувърът да се върне и да я изследва подробно. Тази красива панорама е направена още преди връщането, на 7 октомври, 2014 год. (Сол 771). Цветовете са бяло-балансирани или снимката е специално осветена, за да се получи картината която бихме видели под дневна светлина на Земята. Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS

 

След първата разходка, Кюриосити предприема втори тур. Целта е по-подробното изследване на специално набелязани скали.

"Pahrump Hills" е светла местност, която е част от основата на планината "Шарп" и скалите там се очаква да притежават доказателства за драматични промени на древната околна среда на Марс. Това е основна причина, мисията да отделя толкова много време, включително и сондиране, което беше през септември.

Най-общо, в момента, Кюриосити е във вихърът си. Работят всички инструменти и скалните образци са много интересни. Всички се отличават с разнообразни текстури - някои са част от дребни пластове, които са осеяни с фини зърна, други са по-ъгловати и по-устойчиви на ерозия. Тези структури говорят за промени в околната среда. Някои от тези промени са записани в минералния строеж на скалите, които от своя страна се изследват от спектрометрите.

Освен в минералния строеж, промените си личат и от слепващите вещества на зърната или цимента, които са изрисували красиви и най-разнообразни жили.

Научният потенциал тук е толкова голям, че едно преминаване не е било достатъчно и през Сол 796 роувърът се върна обратно в изходна позиция. Сега, по време на вторият маршрут, мисията отделя по-подробно внимание на избрани цели. Резултатите от това второ преминаване ще покажат, дали Кюриосити ще предприеме още един сондаж.

Първата цел на второто преминаване се нарича "Pelona", която представлява дребнозърнеста отличаваща се със ситни пластове скала, разположена близо до сондажа през септември. Втората цел е по-устойчив на ерозия ръб, наречена "Pink Cliffs".

Научните дейности са в ход, но има и една неприятна новина, Кюриосити вече показва признаци на амортизация. Става въпрос за лазерния спектрометър. Преди основната стрелба, инструментът изстрелва един по-маломощен лазер, който служи за фокусиране на главната камера. В последно време, точно този по-малък лазер е отслабнал и скоро може съвсем да изчезне и телескопът остава разфокусиран преди основният залп.

За напред, екипът на "ChemCam" планира да тества алтернативен метод - най-напред ще се стреля няколко пъти направо с основния лазер, а получените снимки ще послужат за фокусиране. След тази настройка, ще се извърши още един изстрел, от който вече ще се прави анализ. Това със сигурност доста ще забави работата на този инструмент.

Друг инструмент, който вече работи с непълен капацитет е руският "DAN". Този прибор генерира и изстрелва неутрони, в почвата под роувъра. Целта е да се картографира водорода в плитката подповърхност, който от своя страна е индикатор на водата. Амортизацията обаче е напълно планирана и това е един от инструментите, които са с определен живот. Основната научна мисия е две години и проектните разчети са за този период. Количеството генерирани неутрони вече доста е намаляло и съвсем скоро DAN ще започне да прескача или да извършва измервания през определени периоди.

Има и други инструменти, които скоро ще започнат да избледняват, но дори и тогава Кюриосити ще си остане много мощна лаборатория, която се очаква да работи още дълги години на Марс. Неговата работа вече е значително по-лесна, заради подобрената комуникация, която осигурява новата мисия на НАСА - "Мавен".

Увеличаване Тази снимка е на една от скалите изграждащи скалното разкритие "Pink Cliffs" и тя е направена съвсем скоро, на 16-ти ноември от геоложката камера "MAHLI". Цялото изображение показва около 4.5 см от камъка. Впечатление правят едносантиметровите рози, които лично на мен ми напомнят на "боровинките" открити от Опортюнити в Меридиани. Това са едно от нещата, заради които Кюриосити вече доста време работи тук. NASA / JPL / MSSS

Увеличаване Тези плочки представляват отдавна ерозирала марсианска скала, която се отличава с фини пластове. Забелязват се и скални включвания с размери на грахово зърно. Тя се намира близо до най-ниската точка на "Pahrump Hills" и фотоапарата е придобил тази снимка на 9 ноември 2014 год. На ход са инструментите на роботизираната ръка, които ще извършат подробен анализ. Ако резултатите са интересни, не е изключено и ново сондиране. Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS


  • 1179
  • 0
  • Nov 20, 2014

Коментар
Подобни публикации