spacebg covers

международен екип от астрономи използващи данните от космическия телескоп -хъбъл- са кон
Мисия: Hubble Space Telescope


Международен екип от астрономи използващи данните от космическия телескоп "Хъбъл", са констатирали значителни промени в атмосферата на планета, разположена извън нашата слънчева система.

Учените стигат до заключението, че атмосферните промени настъпват в отговор на мощно изригване но звездата около която обикаля планетата, което събитие е наблюдавано от сателита "Swift".

Екзопланетата е HD 189733b, която е газов гигант подобен на Юпитер, но около 14% по-голям и по-масивен. Планетата обикаля своята звезда на разстояние само 4.5 милиона километра или около 30 пъти по-малко разстоянието между Земята от Слънцето. Една обиколка отнема само 2.2 дни. Звездата е 189733A и тя е около 80% размера и масата на нашето Слънце.
Увеличаване Изпаряването на атмосферата на HD 189733b в отговор на мощно изригване на нейната звезда. Космическия телескоп "Хъбъл" откри отделянето на газовете, а сателита "Swift" улови звездния пристъп. Credit: NASA's Goddard Space Flight CenterАстрономите класифицират планетата като "горещ Юпитер." Предишни наблюдения на Хъбъл показват, че атмосфера достига температурата от около 1030 градуса по Целзий.

Планетата периодично преминава транзитно пред или зад своята звезда. Тези събития предоставят на астрономите възможност да вникнат в атмосферата и околната среда. Предишно проучване от Хъбъл, водено от астронома Lecavelier DES Etangs се доказва как водородния газ изтича от горните слоеве на атмосферата. Тези заключения правят HD 189733b втората известна екзопланета, която се "изпарява".

Системата е само на 63 светлинни години от нас. Тя е толкова близо, че звездата може да се види с обикновен бинокъл близо до известната мъглявина "Гира". Това прави HD 189733b идеална цел за изучаване на процесите, които са отговорни за атмосферното бягство.

Използвания метод е известен - когато планетата преминава транзитно пред своята звезда, част от звездната светлина преминава през нейната атмосфера. Изследването на тази светлина от различните инструменти разкриват данни за състава и движението на газовете.

Интересното е, че когато през април 2010 год., астрономите са наблюдавали един транзит с помощта на спектрографа на Хъбъл, не са открили никаква следа от атмосфера. Повторните наблюдения през септември 2011 г. показват изненадващ обрат с впечатляващи доказателства че от планетата изтичат струи от газове.

Астрономите са на мнение, че най-малко 1000 тона газ напускат атмосферата на планетата всяка секунда. Атомите на водорода изтичат със скорост, по-голяма от 450 000 км в час.

Тъй като отговорни за бягството на атмосферата са рентгеновите и екстремните ултравиолетови лъчи излъчвани от звездата, астрономите са наблюдавали също и с рентгеновия телескоп "Swift" (XRT). На 7, септември 2011, само осем часа преди планираното наблюдение от Хъбъл, Swift е наблюдавал мощно избухване на звездата. Тя е за кратко е засияла 3.6 пъти по-интензивно в рентгенови лъчи.

Непосредствената близост на планетата до звездата означава, че тя е била поразена от взрив на рентгенови лъчи десетки хиляди пъти по-силни, отколкото Земята получава от Слънцето по време на X-клас избухване, което е най-силната категория.

След като са отчели огромните размери на планетата, екипът отбелязва, че HD 189733b всъщност е получила доза рентгенови лъчи около 3 милиона пъти по-голяма отколкото Земята получава по време на най-мощните слънчеви изригвания.

  • 1365
  • 0
  • Jun 30, 2012

Коментар
Подобни публикации