spacebg covers

нови наблюдения на космическия телескоп хъбъл разширяват разбирането относно начините с които гала
Мисия: Hubble Space Telescope


Нови наблюдения на космическия телескоп Хъбъл, разширяват разбирането относно начините с които галактиките непрекъснато рециклират огромни обеми от водород в тежки елементи. Този процес позволява на галактиките да произвеждат последователни поколения от звезди и се простира в продължение на милиарди години. Процеса също запазва някои галактики да изпразгят "резервоарите с гориво", и простира звездо-образуващата епоха назад над 10 милиарда години. Това заключение се основава на научните данни на един инструмент на Хъбъл - Cosmic Origins Spektrograf (COS), който е способен да открива газ в ореола на нашата галактика Млечния път и над 40 други галактики. Данните от големите наземни телескопи в Хавай, Аризона и Чили също допринесаха за изследванията чрез измерване на свойствата на галактиките.
НАСА, ЕКА

Астрономите вярват, че цвета и формата на галактиката до голяма степен се контролира от газа, преминаващ през ореола около нея. Три проучвания разкриват различни аспекти на рециклиращия феномен.

COS наблюденията на далечни звезди показват, че облаци с голяма маса "падат" през гигантския ореол върху нашия Млечен път и служат като гориво за текуща формация на звезди. Тези облаци от горещ водород са в рамките на 20 000 светлинни години от диска на Млечния път и съдържат достатъчно материал, за да произведат 100 милиона слънца. Част от падащия газ е увлякал друг вече изгорял газ, който непрекъснато се изхвърля в ореола на галактиката от вздривовете на нови и свръхнови.

COS наблюденията също показват, че съществуват ореоли от горещи газове около други галактики в които протича енергично звездообразуване. Тези ореоли, богати на тежки елементи се разширяват толкова много че се простират на 450 000 светлинни години отвъд видимите части на видимите галактически дискове. Но откриването на тежки елементи далеч извън галактиката е изненада. COS измери, че съществува кислород с маса 10 милиона слънчеви маси в ореол на галактика, което количество обикновено се съдържа в газ с обща маса около един милиард слънчеви маси - толкова, колкото в цялото пространство между звездите.

Изследователите също така установиха, че този газ почти отсъства от галактиките в които процесите на формиране на нови звезди са спрели. В тези галактики, бурята от раждането на нови звезди издухват остатъчното гориво и по същество се преустановява допълнителното звездно раждане.
НАСА

  • 1068
  • 0
  • Mar 16, 2012

Коментар
Подобни публикации