spacebg covers

Нови Хоризонти е изпратил най-висококачествените снимки на които е способен
Мисия: New Horizons


Увеличаване Credits: NASA/JHUAPL/SwRI

Най-новият образ всъщност е красива панорама показваща центъра на гладкия регион "Спутник" и тя е с възможно най-високата разделителна способност на която е способен космическият апарат.

Резолюцията е 77 - 85 метра за пиксел и изображенията илюстрират многоъгълния или клетъчен модел на равнините, които се смята, че са резултат от конвективни изблици на по-дълбоки и твърди но подвижни ледове от азот.

Панорамата е зашита от няколко изображения, като показаната ивица е 80 км широка и повече от 700 км дълга. Снимките са от "Lorri" и фотоапаратът е работил приблизително 17 000 км от повърхността, което е 15 минути преди най-близкият подход между Нови Хоризонти и Плутон.

Повърхността на равнината изглежда по-тъмна към брега (най-отгоре), което предполага за промяна на нейния състав или структура по тези места. Случайните тъмни блокове по краищата на клетките вероятно са замърсени водни "айсберги", които плават сред твърдия азотен лед.

Изображенията са шест пъти по-добри от първоначалната световна карта на Плутон и пет пъти от най-добрите снимки на Тритон, получени от Вояджър 2 през 1989 година, който се смята за братовчед на Плутон.

Увеличаване Това е друга нова панорама от мисията, която е комбинация от Lorri и MVIC. Резолюцията е около 650 метра за пиксел. Сред характеристиките, особено интригуващи са светлите метанови ледовете, които кондензират върху дъната на кратерите. Освен това изглежда се случва още един процес свързан с тъмно червените толини. Това са органични молекули, които на Плутон се депозират в ниските участъци, като дъната на кратерите и множеството канали. Според учените, тези вещества не са отделни депозити а са умешени с ледовете в които всъщност се формират, когато прясно извиращия материал бъде огрят от слънчевата светлина. Credits: NASA/JHUAPL/SwRI

Увеличаване Денят на Плутон е с дължина 6.4 земни дни. Тази поредица от снимки показва един пълен ден на планетата-джудже, като разстоянието постепенно намаля от 8 милиона км до около 645 000 км. Тези изображения и други като тях, разкриват много подробности около Плутон, включително разликите между полукълбото на срещата и "другият край" на планетата, който е наблюдаван само при по-ниска резолюция. Credits: NASA/JHUAPL/SwRI


  • 1506
  • 0
  • Jan 8, 2016

Коментар
Подобни публикации