spacebg covers

нови хоризонти измина 2-3 разстоянието до плутон нови хоризонти е здрав и
Мисия: New Horizons


Нови Хоризонти измина 2/3 разстоянието до Плутон.

Нови Хоризонти е здрав и в момента е 23 пъти по-далеч от Слънцето, отколкото Земята. Корабът е изминал 70% от пътя до Плутон, където ще пристигне след три години - през лятото на 2015 год.

Апарата беше събуден от хибернация на 30 април 2012 год. Сега предстои двумесечна дълга поредица от дейности, които включват тестване на всяка главна и второстепенна система на космическия кораб. Също се предвижда проверка на работоспособността на всичките седем научни инструменти, тяхното калибриране и софтуерни актуализации. Но най-възловото ще бъде провеждане на репетиция на най-интензивния ден при срещата с Плутон.
KBO artwork by space artist and planetary scientist Dan Durda.В допълнение към тези дейности, кораба ще координира точното си движение, което ще определи дали е необходима корекция на курса през следващата година. Ако всичко мине успешно, апарата ще заспи отново от началото на юли до началото на януари 2013 год.

Когато облети Плутон, той ще генерира толкова много данни, че ще е необходимо една година за да ги изпрати на Земята. Това се дължи на огромното разстояние, което прави преноса много бавен.

Края на това дълго "източване" ще бележи и края на основната научна мисия. Но очакванията са, че Нови Хоризонти ще остане напълно функционален. Затова, екипа всячески се стреми да открие обект, може и два, от пояса на Куипер, който да изследва отвъд Плутон.

Добрата новина е, че тогава кораба ще разполага с 40% от горивото си. Това във всички случаи ще му позволи една, а може и две разширени мисии.

Проблема е, че още не е открит обект удобен за изследване. Трудността идва от две причини. Едната е, че очаквания размер на обекта е много малък вероятно около 50 км в диаметър, което го прави много блед - около 25 000 пъти по-блед от Плутон. Това означава, че търсенето трябва да се извърши с най-големите и чувствителни телескопи на Земята.
Увеличаване.

Втория усложняващ фактор е, че търсенето трябва да се извърши в сърцето на най-плътните звездни полета на Млечния път - тези от центъра на галактиката в съзвездието Стрелец. Изображението горе е направено от голям телескоп на Канарските острови и показва такъв регион. Намирането на толкова блед обект сред огромните купове от звезди е като търсене на "игла в купа сено".

Но въпреки трудностите, търсенето е започнало, като на помощ са привлечени телескопите "Кек", "Джемини", "Subaru" и "Магелан". Досега тези обсерватории са открили две дузини бледи обекти в тези плътни звездни полета.

Но за съжаление, никой от тях не достатъчно близо, за да бъде в обсега на кораба. Въпреки това, прогнозите от компютърните модели показват, че след една или две години на търсене, трябва се открие поне един, а по-вероятно няколко постижими цели.

Изчисленията показват, че най-вероятно ще отнеме около три или четири години, а може би дори малко по-дълго за да се достигне първия обект. Така че според най-вероятния сценарий, трябва да очакваме едно прелитане през 2018 или 2019 год., въпреки че то може да се осъществи по-рано през 2016 или по-късно през 2021 год.

Очакванията са, че апарата без проблем трябва да издържи до 2020 год, дори има възможност неговия живот да достигне 2030 год., което означава, че тези срокове не са никакви технически пречки.

По пътя след Плутон, Нови Хоризонти също ще изучава околната среда в Пояса на Куипер. От най-голямо значение ще бъдат проучванията на разпределението на прахта, която е създадена от сблъскването на ледените тела там. От интерес също ще бъде и изучаването на състава и плътността на слънчевия вятър. Тогава, камерите непрекъснато ще следят за прелитането на обект по-близо от 1 до 10 милиона километра от кораба. В този диапазон Нови Хоризонти е по-чувствителен, отколкото всеки наземен или космически телескоп.

Ако се открие такова тяло, апарата е запланувано да прелети от 10 000 до 25 000 км от него. Получените изображения трябва да бъдат подробни на Плутон и неговите луни.

Нови хоризонти ще бъде в състояние да заснеме техните повърхности, да определи повърхностния състав, температури, да изследва техните спътници или пръстени, измерване на масите и търсене на атмосфера - те могат да имат, без значение колко малко вероятно е това.

В момента нито една космическа агенция не разработва мисия до Пояса на Куипер. Това означава, че има голяма вероятност Нови Хоризонти да бъде единствения космически кораб, който ще проучи този отдалечен регион в живота на повечето хора, живи днес.

Какво ще стане с Нови Хоризонти след като напусне Пояса на Куипер? Възможно е НАСА да одобри втора разширена мисия, която ще позволи на апарата да проучи дълбоката хелиосфера като двойката Вояджър.

Но до тогава има време, сега предстои проучване на Плутон и луните му. Остават малко повече от три години до тогава.

От официалния сайт на Нови Хоризонти.

  • 1069
  • 0
  • May 13, 2012

Коментар
Подобни публикации