spacebg covers

предстои тестването на революционна комуникационна система в космоса тя се
Мисия: Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE)


Предстои тестването на революционна комуникационна система в космоса.

Тя се нарича "Lunar Laser Communication Demonstration (LLCD)" и предстои да се тества на борда на новата мисия до Луната "Lunar Atmosphere и Dust Environment Explorer (LADEE)". Целта е да се покаже, че посредством лазер, може да се обменя огромно количество данни между повърхността на Земята и окололунната орбита. Ако експеримента се окаже достатъчно надежден, буквално ще настъпи революция в комуникациите с космическите апарати. Очакванията са, че 3-D Видеото с висока резолюция идващо от космоса ще стане нещо обикновено.
Увеличаване НАСА ще тества нова лазерна комуникационна система в космоса. Image Credit: NASAЦелта на новият експеримент е да изгради доверие в новата технология за да може бъдещите мисии да я използват. Новата комуникационна система е разработена в масачузетския технологичен институт и ще има невероятни многобройни приложения.

До момента всички връзки в космоса се базират на радиочестотна комуникация известна също като "RF". Но RF вече е достигнала своя лимит, а нуждата от предаването на повече данни непрекъснато нараства. За това, всячески се търсят начини да се изградят комуникационни приложения позволяващи по-голям трансфер.

LLCD е част от това търсене и новата система използва лазер вместо радиовълни за двупосочна комуникация. Очакванията са, LLCD да изпрати шест пъти повече данни от Луната с помощта на малък предавател, който консумира 25 процента по-малко енергия в сравнение с конвекционалната RF система. Освен това, лазерната връзка ще бъде по-надежна и по-малко податлива на смущения и заглушаване. Недостатъкът е, че лазерът може да прекъсне заради облаците в атмосферата.

Пътуването на космическия кораб "LADEE" до Луната ще отнеме 30 дни и лазерния експеримент ще започне да функционира малко след пристигането в окололунна орбита.

Основната цел на мисия на LLCD е да предава стотици милиони бита в секунда в продължение на цял месец. Това е еквивалентно на предаването на повече от 100 HD телевизионни канала едновременно! Освен това, ще се тества и обратната връзка от Земята - до апаратът ще се изпращат също десетки милиони бита в секунда. Тези демонстрации ще покажат, че приложението на технологията за за бъдещи мисии е възможна.

Наземното съоръжение е изградено в комплекса "White Sands" на НАСА в Ню Мексико. Освен тази станция са изградени още две алтернативни. Едната се намира в "Jet Propulsion Laboratory" в Калифорния, която обаче е само за получаване. Другата е предоставена от Европейската Космическа Агенция (ЕКА) находяща се на испанския остров Тенерифе, край бреговете на Африка. Там ще има двустранна комуникационна възможност с LLCD. Наличието на няколко алтернативни места значително намаляват възможността за намесата на облаците.

ЕКА вече успешно е тествала лазерна комуникация със сателит в орбита около Земята. Сега, лазерната връзка с LLCD ще бъде при десет пъти по-голямо разстояние. Инженерите казват, че когато се използва тази технология отвъд орбитата на Земята става още по-изгодна.

NASA непрекъснато е търсела начини да подобри връзката със своите кораби. За да тества новите системи, агенцията е изпращала малки количества отделни импулси до далечни космически сонди в близост до Юпитер, Марс и Меркурий.

Неотдавна, дигиталния аналог на известната картина "Мона Лиза" на Леонардо да Винчи, летя до "Lunar Reconnaissance Orbiter" (LRO), който е в орбита около Луната. Това е станало със скорост само стотици бита в секунда. Сега, LLCD ще бъде в състояние да изпраща и съответно получава данни милиони пъти по-бързо.

Лазерната технология със сигурност ще залегне в основата на бъдещите космически комуникации. След Луната, новата технология може да се приложи още по-далеч - до астероид. Тогава ще получаваме 3-D филми с висока резолюция, предавани в реално време на Земята.

  • 1855
  • 0
  • Aug 29, 2013

Коментар
Подобни публикации