spacebg covers

първите експериментални доказателства показващи как атмосферния азот може да бъде включен в органич


Първите експериментални доказателства показващи как атмосферния азот може да бъде включен в органични макромолекули се отчитат от екип на Университета в Аризона. Откритието показва как се образуват органични молекули в атмосферата на Титан, което е модел за химията на ранната Земя.

"Земята и Титан са единствените известни обекти, притежаващи дебели азотни атмосфери" казва Хироши Imanaka, който провежда научните изследвания.

"Как сложни органични молекули се свързват с азота в ранната Земя или в атмосферата на Титан е една голяма загадка" добавя Imanaka. "Титан е много интересен, тъй като преобладаващата на азот и органична химия атмосфера може да ни даде представа за произхода на живота на нашата Земя. Азотът е основен елемент на живота."
Credit: NASA

Има доста трудности, защото азотния газ трябва да бъде превърнат в химически по-активна форма на азот, който може да участва в реакции, които са в основата на биологичните системи.

Imanaka и Марк Смит реализират смес от азот и газообразен метан, подобно на атмосферата на Титан и го облъчват с високо енергични UV лъчи. Лабораторната установка е предназначена да имитира как слънчевата радиация засяга атмосферата на Титан.

Повечето от азота се свързва директно в твърди съединения, а не в газообразни, казва Смит, професор и ръководител на UA химия и биохимия. Предишни модели прогнозират, че азота ще се свърже в газообразни съединения, а за образуване на твърди такива ще е необходим по-дълъг процес.

Титан изглежда с оранжев цвят, защото смог от органични молекули обгръща планетата. Частиците в смога в крайна сметка ще се успокоят на повърхността и могат да бъдат изложени на условия, които биха могли да създадат живот, каза Imanaka, който е и главен изследовател в Института SETI в Маунтин Вю, Калифорния

Въпреки това, учените не знаят дали частиците в смога на Титан съдържат азот. Ако някои от частиците съдържащи азот са същите с получените органични молекули от екипа в лабораторни условия, благоприятните условия за живот са по-вероятни, казва Смит.

"Лабораторни наблюдения, като тези показват какво следващите космически мисии трябва да търсят и какви инструменти трябва да се разработят за целта", казва Смит.

  • 970
  • 0
  • Mar 23, 2012

Коментар
Подобни публикации