spacebg covers

Розета е фотографирала своята цел
Мисия: Rosetta


Увеличаване Кометата "67P/Churymov-Gerasimenko" в съзвездието Змиеносец. Това изображение е направено на 21 март от тесноъгълната камера на Розета. Кометата е обозначена с малкия кръг до яркия кълбовиден звезден куп "M107". Credit: ESA

Това е кометата "67P/Churyumov - Gerasimenko" и европейската космическа агенция вече е получила първата снимка от тази амбициозна мисия. Всъщност това не е най-първата снимка, най-първото изображение от Розета е получено преди три години след една дълга, над 13 часова експозиция, преди космическият кораб да изпадне в хибернация. Тогава разстоянието между тях е било 163 000 000 км.

Всъщност са осъществени две фотографии, на 20 и 21 март, едната от широкоъгълната, другата от тесноъгълната камера. Тези изображения ще се използват за подготовката на научните инструменти, които ще работят когато Корабът достигне кометата.

Системата за изображения е "Optical, Spectroscopic and Infrared Remote Imaging System" - OSIRIS и тя се състои от две камери. Едната е широкоъгълна, другата тесноъгълна, която покрива по-малка област но изображенията които произвежда са с по-висока резолюция.

OSIRIS е само една система от общо 11-те научни инструменти, които летят на борда на Розета. Всички заедно ще предоставят подробности относно повърхностната геология, гравитация, маса, форма и вътрешна структура. Освен това обект на изследване ще бъдат отделяните газове и плазмената среда около ядрото на кометата.

Очакваната среща ще се състои през август тази година, като сегашното разстояние е около 5 милиона километра. От такова разстояние, кометата се вижда само като един светъл пиксел на снимките, дори и след няколкоминутни експозиции. Данните след това са пътували 37 минути през космоса, преди да достигнат Земята, а самото получаване е отнело около един час за снимка.

"Най-накрая виждаме нашата цел след 10 годишно пътешествие през космоса, което е невероятно усещане", казва Holger Sierks от института "Макс Планк" н Германия. "Тези първи снимки, направени от такова огромно разстояние ни показват, че "OSIRIS" е готов за предстоящото приключение."

Очакванията са, OSIRIS и други специални навигационни камери редовно да правят изображения през следващите седмици, за да спомогнат прецизирането на траекторията на космическия кораб.

В момента, Розета се движи по такава траектория, която ако остане непроменена ще прелети покрай кометата на разстояние от около 50 000 km и с относителна скорост 800 м/сек. Критична серия от маневри, започващи от май, постепенно ще намалят скоростта на космическият кораб в сравнение с кометата до едва 1 м/сек и ще го приведат в рамките на 100 км от нея през първата седмица на август.

Между май и август, 4 километровата комета постепенно ще нараства в зрителното поле на Розета. Също постепенно разделителната способност ще нарасне до 2 метра за пиксел, когато се очаква да се забележат първите повърхностни характеристики.

Тези ранни наблюдения ще позволят да се определи скоростта на въртене и формата на ядрото, което е от решаващо значение за планирането на маневрите около кометата. Също е възможна и първоначалната оценка на активността на кометата.

Увеличаване Това е широкоъгълно изображение на кометата. Зрителното поле е 25 пъти по-голямо от диаметъра на пълнолунието. Цветовете показват фона на водородните газове и праховите облаци в съзвездието Змиеносец. Белият правоъгълник е позицията на тесноъгълното изображение. Яркото петно в него е кълбовиден звезден куп. Credit: ESA


  • 1529
  • 0
  • Apr 1, 2014

Коментар
Подобни публикации