spacebg covers

Розета най-накрая достигна своята цел
Мисия: Rosetta


Увеличаване ESA/Rosetta

Вчера точно в 11:00 часа българско време беше последната от поредиците маневри, които поставиха Розета на 100 км от ядрото на кометата "67P/Чурюмов - Герасименко". За в бъдеще се предвижда, Розета да провежда много чести и малки включвания на двигателите си, като целта е постепенно да стеснява разстоянието докато то стане около 30 км, може и по-близо. От тази позиция, апаратът ще заснеме цялата повърхност в детайли. Мисията стартира през далечната 2004 год. на 2-ри март. Сега, след десет години и половина, космическият апарат най-накрая достигна своята цел и предстои да разгадае много от мистериите на кометите, което засяга главно ранните дни на Слънчевата система.

За да осъществи това, Розета прелетя три пъти покрай Земята и един път покрай Марс. По пътя си, космическият кораб се размина с астероидите "Stein" и "Lutetia". Тогава изпрати прекрасни изображения и научни данни за тези два обекта. До тук, километражът на апарата е навъртял шеметните 6.5 милиарда километра, което е повече от разстоянието до Плутон! Но ако това е дълго, има нещо още по-дълго - реализирането на мисията. Розета е замислена още през 1970 г. но е одобрена чак през 1993 г., стартът е през 2004, а сега сме 2014 год., но според много от учените, чакането си е заслужавало. Розета сега ще пренапише учебниците за кометите.

И първите нови данни вече идват. На 1 август, космическият апарат е извършил своите първи температурни измервания. Откритието е, че кометата е твърде гореща за да бъде покрита с лед. Най-вероятно тя е покрита от тъмна и прашна кора.

Данните идват от спектрометъра, който е работил между 13 и 21 юли, когато Розета се е доближила от 14 000 км до малко над 5000 км. На тези разстояния, кометата е изглеждала само като няколко пиксела в полето на инструмента, така че не е било възможно да се определи температурата на отделните повърхностни структури. Но това е достатъчно за да се установи, че средната температура на повърхността е около -70ºC.

Тогава кометата е била на около 555 милиона километра от Слънцето или повече от три пъти по-далеч от Земята. Това означава, че слънчевата светлина е с яркост само около една десета отколокото светлината на повърхността на Земята. Всъщност -70ºC изглежда много студено, но тази температура е с около 20-30ºC по-топла от прогнозираното.

Този резултат е много интересен, защото предоставя първите улики за състава и физичните свойства на повърхността на ядрото. Измерванията на температурата потвърждават, че по-голямата част от повърхността трябва да е прашна. Прахта е по-тъмна, затова се нагрява и съответно излъчва топлина по-лесно, отколкото леда. Но не е изключено там да съществуват петна от относително чист лед. Това ще си проличи, когато спектрометърът заработи в близост до ядрото и генерира температурни карти.

Освен тези карти, сензорът ще проучи в подробности и дневните температури. Събраните данни ще кажат колко бързо повърхността реагира на слънчевата светлина, което също е много важно за определянето на състава. На свой ред, това ще осигури поглед върху топлопроводимостта, плътността и порьозността на най-горните десетки см от повърхността. Тази информация ще бъде важна при избора на целева зона за ландера.

Когато ядрото се доближава до Слънцето, неговата повърхностна температура ще се променя. В комбинация с останалите 10 научни инструменти, спектрометърът ще проследи как реагира ядрото на тази промяна. От новите снимки също прави впечатление, че двете глави са доста ръбести за сметка на по-гладката и по-светла свързваща зона. Ръбовете могат да очертават кратери, но все още не се знае, може да са съвсем нови и още неизвестни кометни структури. Розета ще е първата мисия, която ще предостави уникалната възможност да се изучи пододробно повърхността на кометно ядро. Кометите всъщност могат да се променят бързо, пример за това е "Темпъл 1", кака че не е изключено, Розета да наблюдава как повърхностните характеристики се променят с течение на времето.

Увеличаване Най-новата снимка от Розета. Тя е от навигационната камера и е направена на 4 август 2014 г., когато космическият кораб е бил на 234 километра от кометата. За ориентация, Слънцето е към долната част на изображението. Това е ден преди пристигането, когато Розета ще се закотви точни на 100 километра от гравитационния център на ядрото. Credits: ESA/Rosetta/NAVCAM

Увеличаване 3-ти вгуст, разстояние 300 км. Credits: ESA/Rosetta/NAVCAM

Увеличаване 2 август, от 500 км. Credits: ESA/Rosetta/NAVCAM

Увеличаване Инфографика или това е нещо като информационна табела за кометата "67P/Чурюмов - Герасименко".


  • 1575
  • 0
  • Aug 7, 2014

Коментар
Подобни публикации