spacebg covers

старият роувър -опортюнити- е изминал почти половината разстояние до новата си дестинация
Мисия: Spirit and Opportunity


Старият роувър "Опортюнити" е изминал почти половината разстояние до новата си дестинация.

До новото работно място остават само 800 метра, което представлява един южно разположен сегмент от ръба на кратера "Индевър", където също Опортюните ще прекара поредната зима на Марс.
Увеличаване Това изображение показва терена по който се движи роувърът. Това е един плосък участък наречен "Botany Bay", а в далечината се вижда новата дестинация "Point Solander". Image Credit: NASA/JPL-CaltechМарсоходът напусна южния край на хребета "Cape York" преди шест седмици и се отправи на юг към новата "Point Solander." И двете структури изграждат западния ръб на Индевер, които предлагат широк достъп до интересни геоложки отлагания. Подобни минерали се изследват за първи път през дългата мисия.

Подобни дълги преходи не са новост за Опортюнити. Сега обаче, почти два километровия преход се осъществява по много благоприятен терен. Повърхността на маршрута е съставена предимно от плоски оголвания, които образно наподобяват подредени плочки. Тук там настилката е покрита с тънка почва, но тя е крайно недостатъчна за образуването на пясъчни вълни или по-лошото - дюни, в които Опортюнити може да затъне подобно на Спирит. Движейки се по този "булевард", между пукнатините на плочките марсоходът непрекъснато наблюдава неговите стари приятели - "боровинките".

Това са малки сферички изградени от богати на хематит устойчиви на ерозия конкреции, които роувърът откри още от мястото на кацането и общо взето се движи почти през цялото време между тях.

  • 1954
  • 0
  • Jul 8, 2013

Коментар
Подобни публикации