spacebg covers

хъбъл e открил обречена планета която се разрушава от своята звезда с помоща на новият си инструмент Cosmic Origins Spectrograph
Мисия: Hubble Space Telescope


Хъбъл e открил "обречена" планета, която се разрушава от своята звезда, с помоща на новият си инструмент Cosmic Origins Spectrograph (COS). Планетата може да съществува само още 10 милиона години, преди да бъде напълно унищожена.

Планетата е наречена WASP-12б и тя е толкова близо до своята звезда, че е нагрята до почти 2800 градуса. Планетата е деформирана подобно на "топка за ръгби" от огромните приливни сили. WASP-12б е газов гигант с близо три пъти радиуса и около 40% по-масивна от Юпитер, която непрекъснато губи материя върху звездата.
Този ефект на обмен на материя между два звездни обекта е често срещан в тесните бинарни звездни системи, но това е първият път, когато се вижда толкова ясно от една планета.

Теорията твърди, че планетарната повърхност ще бъде изкривена от гравитацията на звездата, както и че гравитационните приливни сили правят интериора толкова горещ, че има значително разширяване на външната атмосфера на планетата. Хъбъл потвърждава тази прогноза.

WASP-12 е жълта звезда джудже намираща се на около 600 светлинни години от нас в съзвездието Auriga. Горещата планета е толкова близо до звездата си, че я обикаля за 1,1 дни.

Ултрапрецизният ултравиолетов спектрограф измерва затъмняването на звездата от планетата. Тези UV спектрални наблюдения показват, че абсорбираните линии се дължат на алуминия, калая, мангана и ред други елементи, които стават все по-изразителни, когато планетата транзитира пред звездата. Това означава, че тези елементи съществуват както в атмосферата на планетата, така и на звездата, което е доказателство, че планетната атмосфера е силно разширена, защото е много гореща.

Спектъра в UV лъчите, също е използван и за изчисляване на светлинната крива, като целта е точно да се покаже колко голяма част от звездната светлина се блокира по време на транзита. Дълбочината на светлинната крива позволява на екипа на COS точно да изчисли радиуса на планетата. Те открили, че UV абсорбиращата екзосфера е с много по-разширен вариант от този на нормалната планета, която е 1,4 пъти по масивна от Юпитер. Тя е толкова разширена, че радиуса на планетата, превишава нейната граница на Рош, след която материала ще бъде загубен завинаги от атмосферата на планетата.

Източник: hubblesite


  • 1342
  • 0
  • Mar 15, 2012

Коментар
Подобни публикации