spacebg covers

-large binocular telescope interferometer- или накратко -бинокълен телескоп- е


"Large Binocular Telescope Interferometer" или накратко "Бинокълен телескоп" е направил първите си снимки на звездата "Beta Peg" в съзвездието "Pictor", който е специализиран да изследва близките слънчеви системи, където подобни на Земята планети биха могли да съществуват.

Телескопа комбинира светлината, която улавя с двете си 8.4-метрова огледала. Благодарение на това, астрономите казват, че вече ще могат да реализират "пълния си потенциал " при изследването на близките звезди.

От направените от телескопа изображения с висока резолюция, астрономите се надяват да сондират близките слънчеви системи - по специално областите от тези системи, където се смята че може да съществуват подобни на Земята планети, които имат вода в течно състояние. Въпреки, че огромния бинокълен телескоп няма да може да открива планети с размерите на Земята, той ще може вижда прашни дискове, които са показатели за планетна формация. Тези данни ще помогнат на бъдещите космически мисии да знаят къде да търсят подобни на Земята планети в нашия собствен галактически квартал.
Увеличаване Image credit: Large Binocular Telescope Observatory

Със своята способност да разследва "обитаемата зона" на другите слънчеви системи, бинокълния телескоп ще допълва също възможностите на други инструменти и мисии на НАСА - Кек интерферометъра, който може да открива прах в непосредствена близост до звездите и Spitzer Space Telescope, който е отличник в изследването на подобни прашни облаци.

Очаква се основен ъпгрейд на адаптивната оптика през следващата година, след като интерферометъра извърши необходимите тестове с цел въвеждане в експлоатация след което ще започнат научните изследвания.

Телескопа е финансиран от НАСА и се ръководи от Бен Парвин от JPL и е част от програмата за изследване на екзопланети на НАСА. Основните инструменти на телескопа са разработени от университета на Аризона, Tucson

Източник: НАСА

  • 1439
  • 0
  • Apr 1, 2012

Коментар
Подобни публикации