spacebg covers

Даун е в орбита около Церера
Мисия: Dawn - изследване на Веста и Церера


Увеличаване Това е най-новото изображение на Церера, направено на 1 март. Разстоянието е около 48 000 километра. Image Credit: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Космическият апарат на НАСА се превърна в първата мисия, достигнала планета-джудже "Церера". Това се случи на 6-ти Март, в петък, когато сондата движейки се със сравнително малка скорост спрямо планетата (около 160 км/час), беше захваната окончателно от слабата гравитация. Всъщност навлизането започна приблизително месец назад от разстояние 61 000 km.

Даун е забележителна мисия. За да достигне своята окончателна цел, машината е пропътувала общо 4.9 милиарда километра за 7,5 години. Това пътешествие включва и изследването на Веста, което го превръща в първия космически апарат навлязъл в орбита около две извънземни цели. Трябва да кажем, че това е станало възможно благодарение на йонните двигатели. Тяхното гориво е много необичайно, това е един от благородните газове "ксенон", но предимството е, че неговият разход е изключително пестелив. В тази фаза на мисията, двигателите изразходват едва 75 мл втечнен газ на ден. Тези двигатели също са доста маломощни. Тежеста на един лист хартия произвежда повече тяга от най-мощният йонен двигател, но тази малка сила действа постоянно така че се натрупва. Например, ако Даун стартира всичките си двигатели, теоретично ще се ускори от 0 до 97 км в час за 11 дни. Ако тази сила се упражнява месеци или години, той ще постигне наистина фантастични скорости. Всъщност около 69% от времето, Даун е летял в космоса излъчващ хладно синьо-зелено сияние от един от неговите йонни двигатели.

Най-новите снимки са получени на 1 март и те показват Церера като полумесец, защото траекторията на космическия кораб е такава, че планетата джудже не е изцяло осветена от Слънцето. Dawn ще излезе от тъмната страна Церера чак през средата на април, но до тогава, снимките ще стават все по-детайлни заради спиралното спускане на сондата. Тогава ще бъде на около 13 500 км от повърхността, с което ще започне и първата научна фаза.

Основната мисия се планира да е с продължителност година и половина и хубавата новина е, че космическият кораб работи безупречно. Това е само началото, очакват ни вълнуващи открития. За сега, докато Даун е по-далеч, сондата е предприела истински лов на луни около Церера. Телескопичните изследвания до момента, не са показали такива обекти и може да се каже че наличието на луни по-големи от един километър вече е изключено. Всъщност са направени множество изображения точно за тази цел и търсенето за в бъдеще ще продължи, но за момента няма данни за спътници в орбита около Церера. Откриването на поне един ще бъде истинска находка, защото изучаването на неговата орбита ще бъде истински ключ към свръх точното определяне на масата, обема, вътрешния състав и други важни характеристики на Церера.


  • 1021
  • 0
  • Mar 10, 2015

Коментар
Подобни публикации