spacebg covers

космическия кораб -касини- прихвана лъч слънчева светлина отразен от езеро намиращо се н
Мисия: Cassini–Huygens


Космическия кораб "Касини" прихвана лъч слънчева светлина, отразен от езеро намиращо се на повърхността на Титан. "Слънчевото зайче" потвърждава наличието на течност, която образува много големи, наподобяващи езера басейни. Учените от мисията "Касини" търсят проблясъка още от 2004 година, откогато космическият кораб е в орбита около Сатурн. Но оттогава северното полукълбо, на което според радарните данни има повече езера отколкото на южното, е забулено в тъмнината на зимата.

Но отскоро Слънцето започва да осветява езерата на север, след настъпването на равноденствието през август 2009 г., което полага началото на пролетта в северното полукълбо. Мъгливата атмосфера на Титан допълнително усложнява зарегестрирането на отразената слънчевата светлина в повечето дължини на вълните. Този случаен образ е направен на 8 юли, 2009, от комбинацията на видимия и инфрачервения спектрометър на Касини.
Credit: NASA/JPL

"Този образ говори толкова много за Титан - дебела атмосфера, наличие на езера по повърхността и други особености на спътника", казва Боб Папалардо, учен от проекта "Касини". "Това е комбинация от странни белези, които внасят необичайна прилика със земята. Това един емблематичен образ направен от Касини. "

Учените са запленени от Титан, защото луната има много сходства със Земята. Учените разработвали много теории в продължение на 20 години, че студената повърхност на Титан притежава морета и езера от течни въглеводороди, което го прави още едно планетно тяло, освен Земята, притежаващо течност върху повърхността си. Въпреки че данните от Касини не са показали наличност на огромни морета, те разкриват огромни езера разположени на северния и южния полюс.

През 2008 г. учените от проекта "Касини", анализирайки инфрачервените данни, потвърдиха наличието на течност в "Онтарио Лакус", най-голямото езеро в южното полукълбо на Титан.

Но те все още търсят наличието на изпарения, което ще потвърди наличието на течност и в северното полукълбо, където езерата са също и по-големи. Катрин Стефан, от немския аерокосмически център (DLR) в Берлин, асоцииран член на екипа по картографиране от визуалния и инфрачервения спектрометър на "Касини", който при първоначалната обработка на изображенията е първият, който вижда проблясъка на 10 юли.

"Незабавно се развълнувах, тъй като проблясък ми напомня един образ на нашата планета, направена от орбитата около Земята, изобразяваща отражението на слънчевата светлина от океана," казва Стефан. "Но също трябваше да извършим повече работа за да се уверим, че проблясъка на който бяхме свидетели, не е мълния или вулкан."

Членовете на екипа от Университета на Аризона, Тусон, обработват допълнително изображението, като учените сравняват изображението със радарни и изображения направени в близката инфрачервена светлина, направени от 2006 до 2008. Сравнявайки изображенията, те откриват че отражението произхожда от "Kraken Маре". Площа на "Kraken Маре" е около 400000 кв. км (150000 квадратни мили) - по-голямо от Каспийско море - най-голямото езеро на Земята.

То се намира на около 71 градуса северна ширина и 337 градуса западна дължина. Откритието показва, че контура на "Kraken Маре" е непроменен през последните три години и че на Титан има постоянен хидроложкия цикъл, който пренася течности на повърхността. Разбира се течността в този хидроложки цикъл е метан, а не вода, както е на Земята.

Източник: НАСА ... 91217.html

  • 1029
  • 0
  • Mar 23, 2012

Коментар
Подобни публикации