spacebg covers

на 17 октомври 2010гд нови хоризонти преполови времето което остава до плутон сега вече знаем ч
Мисия: New Horizons


На 17 октомври 2010гд. Нови хоризонти преполови времето, което остава до Плутон. Сега вече знаем, че по-голямото чакане е преминало и със всеки изминат ден, времето до пристигането на апарата до Плутон се смалява и по-голямата част е останала зад гърба ни. Засега не можем нищо друго да правим, освен да стискаме палци, и с радост може да се успокоим, че всичко относно мисията домомента върви гладко и апарата се държи идеално. Но инженерите ръководещи мисията, продължават рутинната си дейност и планират събуждане на кораба от зимен сън на 9 ноември.

Основната цел на 10-дневното събуждане през ноември ще бъде да се възстановят настройките на антенната комуникация (по време на хибернацията Земята се е преместила по своята орбита около Слънцето). Следващото събуждане ще се състои на 2 януари, което ще продължи още 10-дена със сходни цели.

През ноемврийското събуждане, ще бъдат направени измервания с научните инструменти (ACO-4). Също така ще се направят измервания и със студенският Прах-анализатор (SDC).

И още нещо интересно - оказа се, че инструментът Student Dust Counter (SDC), който както подсказва името му е конструиран изцяло от студенти, вече е най-отдалеченият подобен детектор летял някога. Досега рекорд са държали детекторите на Pioneer 10 и 11, но техните детектори отказват да работят на 18AU от земята. Нови хоризонти премина това разтояние на 10 октомври тази година. Отсега нататък SDC ще изпраща наистина уникални научни данни. Ето малко снимки на самия инструмент:
Увеличаване
Увеличаване Student Dust Counter се вижда ясно на палубата на Нови хоризонти. Тези изображения са направени, точно преди монтажа на кораба в ракетата носител Atlas V през декември 2005год.
величаване Техник монтира детектора на SDC под защитното си червено покритие в лаборатория по приложна физика на университета Джон Хопкинс през август 2004 година.
jhuapl

  • 677
  • 0
  • Mar 20, 2012

Коментар
Подобни публикации